rozliczenie delegacji, delegacje krajowe, delegacje zagraniczne, podróże służbowe, diety
lupa
A A A

Ubezpieczenia i Prawo Pracy nr 9 (387) z dnia 1.05.2015

Wpływ lunchu na wysokość diety

Delegowani pracownicy mają podczas szkoleń odbywanych w ramach krajowych podróży służbowych zapewnione posiłki typu brunch albo lunch. Czy wpływają one na wysokość należnych im diet?

Jeśli wymienione w pytaniu posiłki można zakwalifikować odpowiednio jako śniadanie albo obiad, wówczas wysokość diety ulegnie obniżeniu.

Problematykę wypłacania diet i innych świadczeń przysługujących podróżującym służbowo pracownikom, co do zasady, reguluje rozporządzenie Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 29 stycznia 2013 r. w sprawie należności przysługujących pracownikowi zatrudnionemu w państwowej lub samorządowej jednostce sfery budżetowej z tytułu podróży służbowej (Dz. U. poz. 167), dalej rozporządzenie o podróżach służbowych. Powołany akt prawny określa w § 7 ust. 4 sposób pomniejszania diety należnej za krajową podróż służbową. W przypadku zapewnienia pracownikowi bezpłatnego częściowego wyżywienia kwota diety ulega zmniejszeniu, przyjmując, że każdy posiłek stanowi odpowiednio: śniadanie - 25% diety, obiad - 50% diety, kolacja - 25% diety.

Przepisy prawne
Rozporządzenie o podróżach służbowych
dostępne jest w serwisie www.przepisy.gofin.pl.

Powyższy przepis dotyczy również przypadku gdy pracownik korzysta z usługi hotelarskiej, w ramach której zapewniono śniadanie. Stosowanie cytowanej regulacji napotyka na trudności związane z brakiem definicji ustawowej posiłków przysługujących pracownikowi. Zgodnie ze słownikiem języka polskiego (sjp.pwn.pl/slownik/) występujące w praktyce nazwy posiłków oznaczają:

  • śniadanie - pierwszy posiłek w ciągu dnia,
     
  • brunch - posiłek będący połączeniem późnego śniadania z wczesnym lunchem,
     
  • lunch - lekki posiłek spożywany w porze południowej,
     
  • obiad - gorący posiłek spożywany najczęściej w środku dnia,
     
  • podwieczorek - posiłek między obiadem a kolacją,
     
  • kolacja - wieczorny posiłek.

Przyjmując literalną wykładnię przepisu § 7 ust. 4 rozporządzenia o podróżach służbowych tylko zapewnienie pracownikowi śniadania albo obiadu lub kolacji wpływa na wysokość diety. Pozostałe posiłki nie powinny jej obniżać. Tak więc zarówno brunch, jak i lunch składające się z lekkich przekąsek, nie obniżą wysokości diety. Inaczej, będzie gdy zostaną uznane za odpowiedniki śniadania i obiadu.


Zwracamy uwagę!

W razie wątpliwości co do charakteru zapewnionego posiłku pracodawca może zwrócić się w tej sprawie o wyjaśnienie do organizatora szkolenia lub podmiotu, który wystawił rachunek. Dopuszczalne jest również skorzystanie z pisemnego oświadczenia pracownika. Stosownie bowiem do przepisu § 5 ust. 3 rozporządzenia o podróżach służbowych w uzasadnionych przypadkach pracownik składa pisemne oświadczenie o okolicznościach mających wpływ na prawo do diet, ryczałtów, zwrot innych kosztów podróży lub ich wysokość.

www.RozliczenieDelegacji.pl - Podróże krajowe:

 Jeśli nie znalazłeś informacji, której szukasz,
wejdź do serwisu
www.RozliczenieWynagrodzenia.pl » 
Więcej w zasobach płatnych
Prenumerata 2018 r. - www.sklep.gofin.pl
PRZEWODNIKI on-line Księgowego i Kadrowego
Pomocniki Księgowego

Terminarz

wrzesień 2017
PN WT ŚR CZ PT SO ND
1
2
3
4
5
6
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
ASYSTENT GOFIN - Darmowa aplikacja dla Księgowych
sklep.gofin.pl - RABATY, NAGRODY, PROMOCJE
NEWSLETTERY
Fachowe czasopisma - PoznajProdukty.gofin.pl
Rozliczanie wynagrodzeń. Składki ZUS. Zasiłki. Świadczenia. Premie
Kalkulatory podatkowe: odsetkowe, używania pojazdów, wynagrodzeń

PRZEPISY PRAWNE

Ustawy, rozporządzenia - teksty ujednolicone

Sklep internetowy - sklep.gofin.pl
gofin
sgk
czasopisma
forum
sklep
gazeta podatkowa
 
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o., ul. Owocowa 8, 66-400 Gorzów Wlkp., tel. 95 720 85 40, faks 95 720 85 60