
Ubezpieczenia i Prawo Pracy nr 18 (612) z dnia 10.09.2024
Posiłek z klientem podczas podróży służbowej a prawo do diety
Pracownik podczas podróży służbowej spotyka się w restauracji z kontrahentem, aby omówić sprawy handlowe. Rachunek z restauracji obejmujący koszty obiadu lub kolacji bierze na firmę i to ona pokrywa je w całości. Czy w związku z tym pracownik powinien mieć pomniejszoną dietę?
Możliwość uczestnictwa w obiedzie lub kolacji z kontrahentem na koszt pracodawcy należy traktować jako zapewnienie pracownikowi bezpłatnego posiłku. Ustawodawca w powołanych poniżej przepisach nie odnosi się do tego, czy pracownik z takiej możliwości skorzystał (jeśli tak, to w jakim zakresie), czy nie, a jedynie do stworzenia pracownikowi możliwości spożycia posiłku w podróży służbowej. W efekcie zapewnienie pracownikowi podczas spotkania z kontrahentem obiadu lub kolacji na koszt pracodawcy rodzi konieczność obniżenia diety o wartość tego posiłku.
Dieta w podróży krajowej przeznaczona jest na pokrycie zwiększonych kosztów wyżywienia. Wynika to z § 7 ust. 1 rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 29 stycznia 2013 r. w sprawie należności przysługujących pracownikowi zatrudnionemu w państwowej lub samorządowej jednostce sfery budżetowej z tytułu podróży służbowej (Dz. U. z 2023 r. poz. 2190), dalej rozporządzenia w sprawie podróży służbowych. Kwestię wpływu posiłków zapewnionych pracownikowi w ramach krajowej podróży służbowej na wysokość diety reguluje ust. 4 powołanego wyżej przepisu. Zgodnie z jego treścią, kwotę diety krajowej (45 zł za dobę podróży) zmniejsza się o koszt zapewnionego bezpłatnego wyżywienia, przyjmując, że każdy posiłek stanowi odpowiednio: śniadanie - 25% diety, obiad - 50% diety, kolacja - 25% diety.
Zbliżoną regulację w kontekście podróży zagranicznych przewiduje § 14 ust. 2 rozporządzenia w sprawie podróży służbowych. Nakazuje on zmniejszenie kwoty diety o koszt zapewnionego bezpłatnego wyżywienia przyjmując, że każdy posiłek stanowi odpowiednio: śniadanie - 15% diety, obiad - 30% diety, kolacja - 30% diety. Różnica w porównaniu do zasad obniżania diet krajowych wynika z tego, że w przypadku podróży zagranicznych zmienia się przeznaczenie tego świadczenia, gdyż oprócz pokrycia kosztów wyżywienia dieta zagraniczna jest przeznaczona dodatkowo na pokrycie innych drobnych wydatków pracownika (§ 13 ust. 1 rozporządzenia w sprawie podróży służbowych). W efekcie nawet zapewnienie bezpłatnego całodziennego wyżywienia w podróży zagranicznej nie daje podstaw, do pozbawienia pracownika prawa do diety, gdyż zachowuje on roszczenie o wypłatę 25% tego świadczenia (§ 14 ust. 1 rozporządzenia w sprawie podróży służbowych).
Uzasadnieniem dla obniżenia diety (krajowej/zagranicznej) jest również zapewnienie wyżywienia pracownikowi w ramach usługi hotelarskiej (§ 7 ust. 5 i § 14 ust. 3 rozporządzenia w sprawie podróży służbowych).
www.RozliczenieDelegacji.pl - Podróże krajowe:
Jeśli nie znalazłeś informacji, której szukasz, wejdź do serwisu | ||
www.RozliczenieWynagrodzenia.pl » |
Serwis Głównego Księgowego
Gazeta Podatkowa
Terminarz
KALKULATORY
Narzędzia księgowego i kadrowego
PRZEPISY PRAWNE
Ustawy, rozporządzenia - teksty ujednolicone
FORUM
Forum aktywnych księgowych i kadrowców
|