Diety w podróży zagranicznej
Dieta z tytułu podróży zagranicznej przeznaczona jest na pokrycie kosztów wyżywienia i inne drobne wydatki. Przysługuje w wysokości obowiązującej dla docelowego państwa podróży zagranicznej (określonej w załączniku do rozporządzenia delegacyjnego, który podajemy również na końcu niniejszego dodatku), choć w ramach jednej podróży zagranicznej może być kilka państw docelowych, jeżeli tak ustali pracodawca.
Czas podróży zagranicznej - dla potrzeb ustalenia należnej diety - liczy się w przypadku odbywania jej środkami komunikacji:
- lądowej - od chwili przekroczenia granicy państwowej w drodze za granicę do chwili jej przekroczenia w drodze powrotnej do kraju,
- lotniczej - od chwili startu samolotu w drodze za granicę z ostatniego lotniska w kraju do chwili lądowania samolotu w drodze powrotnej na pierwszym lotnisku w kraju,
- morskiej - od chwili wyjścia statku (promu) z ostatniego portu polskiego do chwili wejścia statku (promu) w drodze powrotnej do pierwszego portu polskiego.
Zgodnie z § 13 ust. 3 rozporządzenia delegacyjnego, za każdą dobę podróży zagranicznej przysługuje dieta w pełnej wysokości, a za niepełną dobę podróży:
- do 8 godzin - przysługuje 1/3 diety,
- ponad 8 do 12 godzin - przysługuje 50% diety,
- ponad 12 godzin - przysługuje dieta w pełnej wysokości.
W przypadku podróży zagranicznej obowiązuje podobny do podróży krajowej mechanizm pomniejszania diety o zapewnione bezpłatne posiłki. Odmienna od krajowej jest natomiast procentowa wartość kwoty pomniejszającej, która wynosi odpowiednio:
- śniadanie - 15% diety,
- obiad - 30% diety,
- kolacja - 30% diety.
W przypadku podróży zagranicznej kwotę pomniejszającą dietę ustala się, odmiennie niż przy podróży krajowej, od kwoty diety faktycznie przysługującej pracownikowi z uwagi na czas trwania podróży.
Przykład
Pracownik odbył zagraniczną podróż służbową do Słowenii trwającą 11 godzin. Z tego tytułu przysługuje mu 50% diety, tj. 22,50 euro (50% × 45 euro). W państwie docelowym podróży pracownikowi zapewniono bezpłatne śniadanie i obiad. W związku z tym dieta uległa pomniejszeniu o 15% diety za śniadanie i 30% diety za obiad. Określone procentowo kwoty zmniejszające powinny zostać ustalone od diety faktycznie przysługującej pracownikowi (tj. od połowy, a nie od całej diety): 15% × 22,50 euro = 3,38 euro, 30% × 22,50 euro = 6,75 euro. Należna dieta podlega pomniejszeniu łącznie o 10,13 euro (3,38 euro + 6,75 euro) i wynosi 12,37 euro (22,50 euro - 10,13 euro). |
Jeżeli pracownikowi zapewniono w trakcie zagranicznej podróży służbowej bezpłatne całodzienne wyżywienie, wówczas przysługuje mu 25% diety ustalonej odpowiednio do długości podróży. Dieta w takiej wysokości przysługuje także za każdy dzień (dobę) pobytu w szpitalu lub innym zakładzie leczniczym. W sytuacji, gdy pracownik otrzymuje w czasie podróży zagranicznej należność pieniężną na wyżywienie, dieta mu nie przysługuje, chyba że należność pieniężna jest niższa od diety. Pracownikowi przysługuje wtedy wyrównanie do wysokości należnej diety.
www.RozliczenieDelegacji.pl - Podróże zagraniczne:
Jeśli nie znalazłeś informacji, której szukasz, wejdź do serwisu | ||
www.RozliczenieWynagrodzenia.pl » |
Serwis Głównego Księgowego
Gazeta Podatkowa
Terminarz
KALKULATORY
Narzędzia księgowego i kadrowego
PRZEPISY PRAWNE
Ustawy, rozporządzenia - teksty ujednolicone
|